Nopeasti kasvavien pentujen täysipainoinen ruokinta


Aivan kuten ihmisetkin, koirat tarvitsevat kaikkia ravintoaineita: vettä, proteiinia, hiilihydraatteja, rasvoja, kivennäisaineita, vitamiineja ja kuitua. Tarvittavien ravintoaineiden määrissä on kuitenkin eroja ihmisten ja koirien välillä. Ravinnontarve vaihtelee koiran iän ja elämänvaiheen mukaan. Lisäksi koiran ruokinnassa on otettava huomioon koiran koko ja rakenne. Ravitsemuksellisesti tasapainoisen ruokavalion laatiminen ei ole yksinkertaista, joten voi olla vaikeaa pitää pentu terveenä kotiruoalla.

Pennun ruokavalion olennaiset osat

Vesi on tärkeää pennun aineenvaihdunnalle. Noin 70 % koiran elimistöstä on vettä. Osa vedestä haihtuu päivittäin, joten pennun juomakupissa on aina oltava raikasta juotavaa. Vesi on lehmänmaitoa parempi vaihtoehto, sillä maito voi aiheuttaa pennulle ripulia.

Proteiini on lihasten rakennusaine. Vilja, riisi ja peruna sisältävät proteiinia, mutta paras ja tehokkain proteiininlähde kasvavan pennun lihaksistolle on liha.

Rasva antaa energiaa ja tehostaa vitamiinien imeytymistä. Lisäksi se pitää koiran ihon ja turkin kunnossa. Ruoka ei kuitenkaan saa olla liian rasvaista, sillä silloin pennun täytyy syödä tavallista enemmän saadakseen tarpeeksi muita ravintoaineita. Se taas voi johtaa ylipainoon.

Hiilihydraatit ovat tärkeä energianlähde. Luonnossa koirat voisivat saada hiilihydraatteja hedelmistä ja vihanneksista. Koiranruoan hiilihydraatit ovat peräisin esikeitetystä riisistä, viljasta ja pastasta. Pennut ovat aktiivisia, joten niiden ruoan on sisällettävä yli kaksinkertainen määrä kaloreita aikuisen koiran ruokaan verrattuna.

Kivennäisaineet edistävät pennun kasvua. Pennun luut ja lihakset tarvitsevat kalsiumia ja fosforia. Rauta on tärkeää veren punasoluille. Kalsiumpitoinen ruoka saattaa kuitenkin sisältää vaarallisen määrän fosforia. On siis huolehdittava siitä, että kivennäisaineiden määrä pennun ruoassa on juuri oikea.

Vitamiinit auttavat pitämään koiran aineenvaihdunnan kunnossa. A-vitamiini on tärkeää näköaistin kannalta, B-vitamiini ylläpitää hermoston toimintaa ja D-vitamiini tukee luuston kehittymistä. E-vitamiini puolestaan suojaa ihoa ja K-vitamiini vaikuttaa veren hyytymiseen. Toisin kuin ihmisten, koiran ei välttämättä tarvitse saada C-vitamiinia ravinnostaan.

Kuidut eli kasveista saatavat imeytymättömät hiilihydraatit pitävät suolen toiminnan säännöllisenä ja helpottavat koiran jätösten keräämisessä. Jos ravinnossa ei ole riittävästi kuitua, seurauksena voi olla ikävää ummetusta.
Pedigree® Feeling HappyPedigree® Feeling Happy