Miksi pennulle ei saa antaa ihmisten ruokaa?

Koiran ruokinta
Koiran hajuaisti on tuhat kertaa tarkempi kuin ihmisen hajuaisti. Ei siis ihme, että keittiöstä leijailevat tuoksut kiinnostavat pentua kovasti. Se haluaisi maistaa sinunkin ruokaasi, ja jos ruokaa sattuu putoamaan lattialle, herkut päätyvät hetkessä parempiin suihin. Pentua ei kuitenkaan kannata totuttaa siihen, että pöydästä saa ruokaa kerjäämällä.

Ihmisten ruoka voi olla haitallista koiralle

Sokeri ei ole hyväksi koiran hampaille. Mausteet taas ärsyttävät pennun ruoansulatuselimistöä, ja liika rasva ja maitoproteiini voivat aiheuttaa ripulia.

Pennusta voi tulla nirso

Jos pentu saa ruokaa pöydästä, se voi alkaa pitää sitä koiranruokaa parempana ja jättää omat ateriansa syömättä.

Pentu voi alkaa kerjätä ruokaa vierailta

Pentu voi keksiä, että puistossa piknikillä olevilta ihmisiltä saa helposti huomiota ja herkkuja. Lopputuloksena voi kuitenkin olla vatsavaivoja, sillä ruoka ei välttämättä sovi koiralle. Jos koira kerjää aikuisenakin, se voi herättää muissa ihmisissä ärtymystä tai pelkoa.

Väärä ruokavalio voi hidastaa pennun kasvua

Jos pentu saa paljon herkkuja ja ruoantähteitä, se voi jäädä vaille monia kasvulle tärkeitä ravintoaineita. Esimerkiksi liiallinen fosfori voi heikentää kalsiumin imeytymistä ja näin haitata luuston kehittymistä. Koira voi myös yksinkertaisesti saada ylimääräisistä makupaloista liikaa energiaa ja lihoa.

Älä hemmottele pentua ruoalla

Mitä koiranpentu oikeasti tarvitsee? Ainakin hellyyttä ja huomiota, ja niitä ei mikään herkku voi korvata. Tarjoa ruoka koiralle ennen omaa ateriaasi, niin saat syödä rauhassa koiran sulatellessa ruokaansa. Jos pentu on jo oppinut kerjäämään, älä kiinnitä siihen huomiota syödessäsi. Ruoan jälkeen hellittely on enemmän kuin paikallaan. Näin pennusta kasvaa sosiaalinen, terve ja iloinen koira.

img-space