Koiran muuttuva ruokavalio

Alt Image

Koiran ravinnontarve muuttuu iän myötä: esimerkiksi pentu tarvitsee erilaista ruokaa kuin ikääntyvä koira.

Pennut

Koiranpentu tarvitsee yli kaksinkertaisen määrän energiaa samankokoiseen aikuiseen koiraan verrattuna. Ne tarvitsevat myös aikuisia koiria enemmän lihasten kasvulle tärkeää proteiinia, luustoa kehittävää kalsiumia ja fosforia. Pentujen kehittyvän ruoansulatusjärjestelmän ja pienen vatsalaukun vuoksi ne tarvitsevat helposti sulavaa ruokaa useina pieninä annoksina päivässä.

Nuoret koirat

Se, milloin pennun ruokavaliota kannattaa muuttaa, riippuu pennun rodusta. Pienet koirat ovat täysikasvuisia noin 6–9 kuukauden iässä, kun taas isokokoisilla koirilla kasvu voi jatkua aina kahden vuoden ikään saakka. Erikokoisille nuorille koirille kehitettyjen ruokien valikoimasta voit valita lemmikillesi parhaiten sopivan vaihtoehdon.

Aikuiset koirat

Täysikasvuiset koirat tarvitsevat vähemmän energiaa kuin kasvavat koirat, joten niiden ruoassa on oltava vähemmän kaloreita penturuokaan verrattuna. Aikuisten koirien ei myöskään tarvitse syödä niin usein kuin pentujen. Yksi tai kaksi ateriaa päivässä riittää.

Tiineet nartut

Tiineet nartut tarvitsevat tavallista enemmän ravintoa tiineyden viimeisen neljän viikon ajan. Kasvata koiran ruoka-annosta 15 % viikossa tiineyden kuudennesta viikosta alkaen.

Imettävät nartut

Vastasyntyneet pennut kuluttavat paljon maitoa. Imettävä emo tarvitseekin noin neljä kertaa enemmän ruokaa kuin tavallisesti ja lisäksi runsaasti raikasta vettä. Emolle voi myös tarjota kaloripitoista penturuokaa.

Ikääntyneet koirat

Ikääntyneet koirat liikkuvat nuoria koiria vähemmän ja tarvitsevat vastaavasti myös vähemmän ruokaa. Usein koiravanhukset myös syövät mieluummin monta pientä ateriaa päivässä yhden ison annoksen sijaan. Se, milloin koiralle kannattaa alkaa tarjota ikääntyneelle koiralle kehitettyä ruokaa, riippuu koiran rodusta. Sopiva ikä on noin

  • 5 vuotta, jos kyseessä on erittäin isokokoinen rotu
  • 8 vuotta, jos kyseessä on isokokoinen rotu
  • 10 vuotta, jos kyseessä on pieni tai erittäin pieni rotu.

 

Banner