Madot

Koirilla voi joskus olla valitettava tapa syödä toistensa ulosteita, ja niissä voi olla lukuisia erilaisia matoja. Madot voivat aiheuttaa epämiellyttäviä oireita, mutta nykyaikaiset lääkkeet ovat tehokkaita. Ei siis syytä huoleen.
Matojen ehkäisy
Et voi jatkuvasti valvoa, mitä koira suuhunsa pistää. Voit vaikuttaa asiaan keräämällä kotisi läheltä löytämäsi jätökset ja tekemällä sen aina oman koirasi ulosteille. Muista, että koirien madot voivat tarttua myös ihmisiin, etenkin lapsiin.
Jos koira on muuten terve, madot eivät välttämättä heti aiheuta oireita, joten tarkistuta asia aina, kun käytät koiraa eläinlääkärillä. Monilla koiranomistajilla on tapana antaa lemmikilleen matokuuri muutaman kuukauden välein. Eläinlääkäriltä saat ohjeita siihen, kuinka usein koira tulee madottaa ja millä lääkkeellä.
Ota heti yhteyttä eläinlääkäriin, jos koirallasi ilmenee seuraavia matojen aiheuttamia oireita:
- Kuuma, kuiva kirsu
- Väsymys, innottomuus lähteä kävelylle tai leikkiä
- Kehno ruokahalu
- Apeat, vetistävät silmät
- Kalpeat huulet ja ikenet
- Epätavallisen hajuinen hengitys
- Hakkaava yskä
- Punoittava, näppyinen tai ärtynyt iho
- Karvojen kuivuus ja irtoaminen
- Spagettia muistuttavat säikeet tai veri ulosteessa
- Kutiseva takapuoli, jota koira raahaa pitkin lattiaa
Kuinka usein koira pitäisi madottaa?
Koirat ovat alttiita kahdenlaisille madoille, sukkula- ja heisimadoille. Säännöllinen madottaminen on järkevää, koska koirasta ei välttämättä huomaa, että sillä on tartunta. Koiranpennut on madotettava heti kun ne ovat sopivan ikäisiä. Saat lisätietoja eläinlääkäriltäsi.
Matokuureja on olemassa monessa muodossa: jauheina, tabletteina, tahnoina ja nesteinä. Hoito on toistettava valmistajan ohjeiden mukaan, tavallisesti kolmen tai neljän kuukauden välein. Koiranpentu, jolla on kirppuja, on madotettava useammin, koska kirput kantavat usein matojen toukkia.