Leikkiminen koiran kanssa

Leikkiminen koiran kanssa

Pentuina kaikki koirat pitävät leikkimisestä. Koiranpennun päivä ei ole täydellinen ilman muutamaa hilpeää leikkihetkeä. Vanhatkin koirat toki oppivat uusia temppuja. Pelit ovat mainio keino sosiaalistaa nuoria ja vanhempiakin koiria ja opettaa niille tottelevaisuutta hauskalla tavalla.

Tässä on muutamia perussääntöjä leikkimiseen:

  • Ole varovainen pentukoiran kanssa – se ei välttämättä ole niin vahva kuin miltä näyttää.
  • Vältä kilpailuhenkisiä tai aggressiivisia leikkejä – köydenveto ja painiminen voivat opettaa koiran käyttäytymään aggressiivisesti ihmisiä ja muita koiria kohtaan.
  • Vältä leikkimistä keppien tai kivien kanssa – puusta voi jäädä tikkuja koiran suuhun ja kivet saattavat vahingoittaa hampaita.
  • Koiran on opittava kuuntelemaan sinua – jos se ei tottele, lopeta leikki, äläkä huomioi koiraa.
  • Jos koira näykkäisee tai puree sinua leikin aikana, lopeta leikki välittömästi ja jätä koira huomiotta kunnes se rauhoittuu.


Lelut

Valitse erityisesti koirille valmistettuja leluja. Ne ovat tukevia, eikä koira voi niellä niitä tai repiä niitä kappaleiksi.

Hauskoja leikkejä koiran kanssa

Noutaminen
”Hae” ja ”Irti” ovat käskyjä, joiden avulla koira oppii yhteistyötaitoja ja itsehillintää. Huipputason kouluttajat ovat sitä mieltä, että hyvät noutotaidot ovat koiran koulutuksen perusta. Noutajat jalostetaan erityisesti näitä ominaisuuksia silmällä pitäen, mutta muutkin rodut nauttivat tästä leikistä.

Piiloleikki
Yksi osallistujista pitelee koiraa paikallaan sillä aikaa, kun toinen menee piiloon. Kun leikkijä (kutsutaan häntä Kalleksi) on piilossa, koiralle sanotaan: ”Missä Kalle on? Etsi Kalle!”. Koiran kanssa kävellään ympäri taloa. Kun Kalle löytyy, koiraa kehutaan tai sille annetaan makupala. Pian koira löytää kaikki perheenjäsenet nimeltä. Ajokoirat nauttivat erityisesti tästä leikistä, jossa suuri talo on erittäin hyödyllinen!

Etsiminen
Tämä leikki muistuttaa kuurupiiloa, mutta siinä piilotetaan koiran suosikkilelu tai herkkupala. Säännöllisessä leikissä koira voi oppia paljon uusia sanoja.

Nopea reagointi
Tässä leikissä koirasi oppii vastaamaan nopeasti käskyihin huolimatta siitä, miten kiihtyneessä tilassa se on. Laita koira hihnaan ja innosta sitä leikkimään rajusti. Anna sitten yhtäkkiä joku koiran hyvin tuntema käsky, kuten ”Istu”. Ole itse hiljaa ja liikkumatta. Ohjaa koira tarvittaessa asentoon.

Kun koira istuu, kehu sitä ja aloita leikki alusta. Jos teet näin johdonmukaisesti, koirasi oppii tottelemaan sinua kaikissa tilanteissa.

 

img-space