Kirput

Kirput ovat tavallinen kiusanhenki koirilla. Ne aiheuttavat kovaa kutinaa ja allergisia oireita, ja voivat jopa välittää heisimatoja. Kuinka siis kirpuista pääsee eroon, ennen kuin niistä tulee todellinen ongelma?

Kirppujen diagnosointi

Opettele ensin tunnistamaan merkit:
  • jatkuva kutina
  • kuiva iho
  • allergiset oireet
  • takapuolen, hännän tai sisäkoiven pureminen
Jos koiralla ilmenee mitään näistä oireista, tutki huolellisesti sen iho (etenkin hännän ympäriltä) ja peti. Ongelman tunnistaa pienistä mustien pilkkujen rykelmistä. Ne ovat kirppujen jätöksiä. Jos haluat vielä varmistaa asian, pudota jätöksiä veteen. Niiden sisältämä veri värjää veden vaaleanpunertavaksi.

Koirallani taitaa olla kirppuja - mitä tehdä?

Eläinlääkäri voi määrätä sopivan hoidon, joka ei vahingoita koiraasi. Jos sinulla on muitakin koiria tai kissa, muista hoitaa myös ne kirppujen varalta.

Varsinainen kirppu on vain pieni osa ongelmaa. Kirppujen munia on vaikea nähdä. Vaikka olisit hoitanut jo koiran, matoilla ja koiran pedissä on todennäköisesti vielä jäljellä munia. Voit ostaa tehokkaita kotikäyttöön tarkoitettuja kirppusuihkeita.

Koska kirput kantavat usein heisimatojen toukkia, muista myös koiran madottaminen.

Kirppujen karkottaminen

Koska kirput ovat tavallinen ongelma, niiden varalle on kehitetty monenlaisia hoitomuotoja. Hoidon valinta riippuu koiran reaktioista, ongelman vaikeudesta ja halutusta lääkkeenantotavasta.

Kirppujen ehkäiseminen

Et voi estää koiraasi saamasta kirppuja. Päivittäinen harjaaminen on paras keino havaita ne varhaisessa vaiheessa. Käytä tiheää kampaa ja hukuta löytämäsi kirput saippuaveteen.
Pedigree® Feeling HappyPedigree® Feeling Happy