Artikkelien Hakukone

Koiran ikä Valitse koiran ikä tai hae kaikkia jättämällä kenttä tyhjäksi

Pentu Aikuinen Seniori

Koiran terveys ja hoito Valitse tietty aihe, jos tiedät mitä etsit. Jätä kenttä tyhjäksi, kun haluat hakea kaikkia tietynikäisiä koiria koskevia artikkeleita. Voit myös valita aiheen oikean sivun ehdotuksistamme.

Oletko valmis ottamaan koiran?
Koiran tai pennun tuloon valmistautuminen
Koiran tai pennun terveys
Koirasta tai pennusta huolehtiminen
Koiran tai pennun kouluttaminen
Koiran tai pennun ruokinta

Koirasta tai pennusta huolehtiminen

Koiran hyvinvoinnin kannalta on erittäin tärkeää, että osaat huolehtia siitä oikein. Olemme keränneet näille sivuille paljon hyödyllistä tietoa esimerkiksi koiran turkin, tassujen ja hampaiden hoidosta.

Mitä koiran murrosikä tuo tullessaan?

Jos olet tyytyväinen hyvin koulutettuun, sisäsiistiin, kohteliaaseen ja sosiaaliseen koiranpentuusi, sen murrosikä voi tulla sinulle yllätyksenä. Jopa parhaiten käyttäytyvät pennut voivat kasvaessaan muuttua hyperaktiivisiksi, rajuiksi ja aggressiivisiksi.

Mitä pentu kokee murrosiässä?

Koiranpennut kasvavat hyvin nopeasti, ja mitä pienemmästä rodusta on kyse, sitä nopeammin siitä tulee aikuinen. Pienillä roduilla murrosikä voi alkaa jo 5 kuukauden iässä. Suurilla roduilla murrosikä voi alkaa vasta 9–10-kuukautisena ja jättikokoisilla roduilla vasta 12–18 kuukauden iässä.

Koiran koon ja rodun mukaan murrosikä kestää muutamasta kuukaudesta vuoteen. (Kun koira on täysikokoinen, sen vanhenemisprosessi hidastuu. Seitsemän vuoden myytistä huolimatta aikuisten koirien ikääntymistahti on noin neljä koiranvuotta jokaista ihmisen ikävuotta kohti.)

Koiran murrosiän tunnistaminen

Kun koira tulee murrosikään, saatat huomata jotakin seuraavista merkeistä:

• aggressiivisuus
• ylienergisyys
• lyhyt keskittymiskyky
• heikot sosiaaliset taidot
• tottelemattomuus
• vaeltelu
• koiven nostelu (uroksilla)
• toistuvat paritteluyritykset

Suhtautuminen koiran murrosikään

Kun kerran olet uhrannut aikaa ja vaivaa pennun kouluttamiseen, koiran murrosikä voi tuntua turhauttavalta.

Vaisto kuitenkin sanoo koirallesi, että se on päästävä kulkemaan, esittäytymään ja jättämään merkkinsä joka paikkaan. Se haluaa selvittää oman paikkansa maailmassa. Haasteenasi on pystyä antamaan koiralle omaa tilaa, ilman että syntyy liikaa epämiellyttäviä tilanteita toisten koirien ja niiden omistajien kanssa.

Valtataistelut

Kun murrosikäiset koirat mittelevät voimiaan, tappelut ovat lähes väistämättömiä. On kuitenkin epätodennäköistä, että ne johtavat loukkaantumiseen. Heti kun joku koirista osoittaa olevansa ”johtaja”, tappelu on useimmiten ohi jo muutamassa sekunnissa. Sääntöjen oppiminen kuuluu murrosikään. Älä siis pidä nuorta koiraasi kokonaan erossa lajitovereistaan. Se voisi johtaa siihen, että koirasta tulee turhautunut ja sosiaalistaminen onnistuu huonosti. (Koiranpennut, joiden sosialisaatio on onnistunut, voivat leikisti ”purra” toisiaan satuttamatta – jos koirasi vahingoittaa toista koiraa, se tarvitsee pikaisesti ammattikouluttajan apua.)

Tehosta koulutusta

Tässä vaiheessa on tärkeää viedä eteenpäin koiran koulutuksen kaikkia osa-alueita. Anna koiralle runsaasti kehuja ja palkkioita, jotta sen itsetunto kohenee. Samalla voit auttaa koiraa purkamaan ylimääräistä energiaansa. Älä anna periksi – murrosikä kestää vain hetken aikaa.

Kokeile vinkkejämme murrosikäisen koiran koulutukseen.
Mitä koiran murrosikä tuo tullessaan?

Bookmark and Share

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Vinkkejä murrosikäisen koiran koulutukseen
Vinkkejä murrosikäisen koiran koulutukseen Nuori koira saattaa käyttäytyä uhmakkaasti. Ahkera tottelevaisuuskoulutus helpottaa niin koiran kuin omistajan... More >
Kaikki, mitä leikkaamisesta tarvitsee tietää
Kaikki, mitä leikkaamisesta tarvitsee tietää Milloin koira pitäisi leikata ja mitä etua siitä on? More >
Penturuoasta aikuisen koiran ruokaan
Penturuoasta aikuisen koiran ruokaan Milloin pennulle kannattaa alkaa tarjota aikuisen koiran ruokaa? More >
/koiran-terveydesta-huolehtiminen/koirasta-tai-pennusta-huolehtiminen/mitä-koiran-murrosikä-tuo-tullessaan